Ülkemizde rehberlik çalışmaları 1950’li yıllarda Türk-Amerikan işbirliği anlaşması kapsamında ülkemize davet edilmiş olan Amerikalı uzmanların öncülüğünde başlatılmıştır. Bu arada Amerika’ya gönderilmiş olan Türk Eğitimcileri de oradaki bilgi ve yaşantılarını dönüşte uygulama alanına sokarak Rehberlik hizmetlerinin gelişmesine yardımcı olmuşlardır. Bunlardan Prof. Feriha Baymur ve Prof. Dr. Hasan Tan ilk öncü çalışmaları yapanlardır.
Başlangıç yılları aşamaları içinde 1953-54 yılında ilk defa Gazi Eğitim Enstitüsü, Pedagoji ve Özel Eğitim bölümleri ders programlarına Rehberlik dersinin konulması ve 1955’te Ankara DEMİRLİ BAHÇE İlkokulunda ilk rehberlik merkezinin açılması sayılabilir. Daha sonra 1960’dan sonra kalkınma planlarında ve şura çalışmalarında özellikle "yöneltme" hizmetleri esas eksen olmak üzere Rehberlik Anlayışı ve hizmetlerine yer verildiği görülmektedir.
Okullarımızda rehberlik hizmetlerinin yürütülmesi için MEB’na bağlı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü kurulmuş (1983) ve daha önce açılan Rehberlik ve Araştırma Merkezleri de bu daireye bağlanmıştır. Bugün artık her ilde ve bazı ilçelerimizde açılan Rehberlik ve Araştırma Merkezleri, İlkokuldan üniversiteye dek her düzeydeki eğitim kurumlarında rehberlik hizmetlerini yürütmekle yükümlüdür.
NOT: Þ Öğrencileri iş olanaklarından haberdar etme anlamında ilk rehberlik denemesi 1895 yılında GEORGE MERRİL’in önderliğinde San Francisko’da Mekanik Sanatlar Enstitüsünden başlatılmıştır. Merril’in yaptığı; öğrencilere iş dünyasını tanıtmak onların iş bulmalarına yardımcı olmaktı.
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir