FARKLAR YAKLAŞIMI: Bu yaklaşım; gözlenenle beklenen başarı düzeyleri arasındaki farkı ortaya çıkarır. Bu tanımı aşağıdaki açıklamayla netleştirebiliriz:
 

  Bu yaklaşıma göre ihtiyaç; beklenilen beceri düzeyi ile gerçek / var olan beceriler arasındaki farkla ortaya çıkar. Bu fark; programın bireylere kazandırılması gereken özellikleri gösterir.

 
→ DEMOKRATİK YAKLAŞIM: Bu yaklaşımın temelinde kimi referans gruplarının çoğunluğu tarafından istenilen değerler vardır. İhtiyaç; toplumdaki BASKI GRUPLARININ isteklerinden hareketle ortaya çıkar. Baskı gruplarının yön verme istekleri ihtiyaç belirler. Birçok insanın ihtiyaç değerlendirme süreci içinde olması, insan ilişkileri ve halkla bütünleşme özelliğine sahip olması bu yaklaşımın en önemli özelliğidir.
→ ANALİTİK YAKLAŞIM: Bu yaklaşım GELECEKTE ortaya çıkması olası durumlardan yola çıkarak ihtiyacın belirlenmesi sürecidir. Bu durumla ilgili bugünkü mevcut duruma ait bilgilerden yararlanılır ve geleceğe yönelik durumların ortaya konması istenir. Bu yaklaşımda eleştirel düşünceye ağırlık verilir.
→ BETİMSEL YAKLAŞIM: Bu yaklaşımda belirli olgu yada eğitim yaşantılarından ortaya çıkan durumla ilgilenilir. Bir nesnenin yokluğu, eksikliği ile ortaya çıkan zararla, o nesnenin varlığının ortaya koyacağı / sağlayacağı yarardan hareketle ihtiyaç belirlenmesi sürecidir.
→ SÜREÇ YAKLAŞIMI: İhtiyaç belirleme ve değerlendirmede gelecekteki yönelimlerden çok var olan süreçteki ihtiyaçlara ve yapılacak gerekli değişiklikleri belirlemeye odaklanır.
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir